La începutul anului 2021, fostul baschetbalist Virgil Stănescu și fosta handbalistă Ana Luca au lansat proiectul GO Scholarship, un sistem-suport pentru sportivii tineri (14 – 18 ani) cu rezultate deosebite în disciplinele lor, care se pregătesc să facă pasul spre marea performanță. Au adus laolaltă o echipă de profesioniști în sport – preparatori fizici, psiholog, nutriționist, consilier de carieră, kinetoterapeut și analist de date – pe care au pus-o în slujba a peste 40 de sportivi și sportive selectați în proiect până în acest moment, din municipiul București și din împrejurimi. Astfel, co-fondatorii GO Scholarship și-au dorit să ofere tinerilor mai multă susținere în viața lor sportivă și personală și, alături de antrenorii și familiile lor, să îi îndrume pentru a deveni cea mai bună versiune a lor, atât în sport, cât și-n viața de zi cu zi.
Ca foști sportivi de performanță, și Virgil Stănescu, și Ana Luca știu că la formarea elitelor contribuie o mulțime de oameni. Dacă este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, așa cum spune proverbul, la fel de adevărat este că tot de un sat întreg ai nevoie ca să crești un sportiv ca la carte. ”Eu am avut experiența unui sistem-suport când am fost student la Universitatea Alabama de Sud din SUA. Acolo am simțit pe pielea mea ce înseamnă să fii susținut de o echipă de profesioniști, oameni interesați să te ajute să devii mai bun în toate aspectele vieții tale, nu doar în sport,” explică Stănescu. Pe de cealaltă parte, experiența Anei Luca în handbal, atât la echipa de juniori, cât și la cea de seniori a fost complet diferită: ”În perioada junioratului, antrenoarea echipei era întregul nostru sistem-suport. Ea se ocupa de tot și de toate. Lucrurile nu au stat diferit nici la seniori. Nu am avut parte de un sistem coerent, iar lucrurile bune care s-au întâmplat, s-au datorat mai degrabă interesului și perseverenței anumitor oameni decât organizării. Așa că, în lumina proiectului GO Scholarship, înțeleg și mai bine cât de necesară este o echipă de profesioniști în sport care să-i îndrume pe tineri în drumul lor spre perfomanță și spre o viață mai bună.”
Ce spun specialiștii din proiectul GO Scholarship despre utilitatea sistemului-suport?
Sistemul-suport al proiectului GO Scholarship este alcătuit din profesioniști în sport. Cu toții au practicat, la rândul lor, un sport, iar astăzi activează, în continuare, în domeniu, deci sunt familiarizați cu ceea ce presupune viața unui sportiv și, mai ales, cea a unuia de performanță. Fiecare dintre ei a acceptat să facă parte din proiectul GO Scholarship pentru că este o provocare unică și pentru că implicarea lor poate să facă diferența în viața fiecăruia dintre tineri. Am vorbit cu fiecare specialist și am aflat cum poate un sportiv să devină mai bun datorită unui sistem-suport și care este rolul pe care fiecare dintre ei îl are în acest proiect.
Cristian Olteanu, psihoterapeut
”Nu poți să construiești o casă fără o fundație, așa că în proiectul GO Scholarship vreau să-i ajut pe sportivi să-și dezvolte gradul de conștientizare a ceea ce gândesc și a comportamentului lor. În conștientizare stă schimbarea noastră în mai bine. În sport, că despre asta vorbim, ca să performez mai bine am în primul rând nevoie să conștientizez ceea ce fac și pe urmă să văd cum pot să generez schimbarea. Îmi doresc să ofer sportivilor un ABC, adică fundația aceasta a conștientizării, apoi pe cea a acceptării și schimbării. Vreau să îi ajut să construiască echilibru emoțional, echilibru mental, o stare de prezență care să-i ajute să ia decizii potrivite, bune și rapide în contextul performanței.”
Alexandru Marcu, nutriționist
”În primă fază, educarea sportivului va fi foarte importantă. Apoi va urma implementarea concretă a unor acțiuni. Eu vreau să am un dialog cu acești tineri și să-i ajut să înțeleagă de ce să facă lucrurile într-un anumit fel. Cuvânul de bază e AUTONOMIE, astfel încât, în momentul în care vor face trecerea la seniori, să se poată descurca cu orice acțiune. De pildă, dacă li se va cere să pună 5kg de masă musculară sau să se antreneze pentru mai multă forță, ei vor trebui să aibă metodele și sistemele de lucru prin care să facă asta. GO Scholarship este despre învățare și time management, iar rolul meu este să-i ajut pe sportivi să fie mai buni și să înțeleagă principiile progresului: ca să-ți depășești condiția, trebuie să depui efort.”
Dumitru Butilcă, preparator fizic
”Un sistem-suport în care ai nutriționist, preparator fizic, psiholog, kinetoterapeut și așa mai departe înseamnă că nu mai ai scuze să nu faci performanță în disciplina pe care ai ales-o. Prin sistemul-suport, sportivului i se oferă tot ceea ce are nevoie să ajungă cât mai sus. Unii dintre ei vor înțelege ce primesc și vor lua totul din experiența asta, iar alții nu o vor face. Fiecare va primi cât va investi!”
Claudiu Ilina, kinetoterapeut
”Un astfel de sistem-suport ar trebui să facă parte din viața oricărui sportiv care își dorește să facă performanță. Să aibă parte de un context sigur, profesionist, în care lucrurile să fie așezate, nu aruncate la întâmplare. În rolul pe care-l am, mă interesează în primul rând prevenția, adică detectarea anumitor deficiențe musculare, articulare și biomecanice pe care le are sportivul și apoi corectarea lor. Dacă nu sunt corectate, riscul de accidentare crește. Așa că asta vreau să fac, să îi ajut să nu se accidenteze, iar dacă asta se întâmplă, să îi ajut să revină cât mai repede și complet refăcuți în activitatea sportivă.”
Claudia Rusu, consilier de carieră
”Îmi doresc ca fiecare sportiv din acest proiect să comunice mai bine: cu mine, cu profesorii, cu părinții, cu colegii, cu antrenorii. Prin comunicare, performanța sportivă va crește pentru că îi va fi mult mai ușor să-și găsească niște puncte de concentrare, să elimine factorii care-l influențează negativ și să-i atragă pe aceia care îl influențează pozitiv. Și, mai ales, să nu uite nicio clipă că este o ființă cu sentimente, visuri și obiective pe care trebuie să învețe să și le păstreze toată viața, nu doar în cariera sportivă.”
Erwah Alnablsi, preparator fizic
”Sistemul-suport din GO Scholarship înseamnă, în primul rând, educație sportivă și rutina disciplinei. Campionii se creează prin rutină și cu cât un sportiv are mai multă rutină în viața sa, cu atât pierde mai puțină energie, deci progresează mai mult. Eu vreau să-i învăț pe acești sportivi să fie disciplinați și să respecte o anumită structură. Beneficiile le vor simți apoi pe propria piele și astfel vor avea și un mental mai bun, și mai multă plăcere în a face sport.”
Urmărește GO Scholarship și în social media, pe Instagram și Facebook.